BE och Utökat B

Fr o m 19 januari 2013 har reglerna för släp ändrats. För de allra flesta husvagnsägare och hästägare kommer det nya ”Utökat B” att räcka.

För mer detaljerad information: Nya regler 2013

Här kan du enkelt räkna ut vilket körkort du behöver för dina fordon: B eller Utökat B eller BE

OBS: Vi hyr aldrig ut bil eller släp till privata prov

Utökat B: Totalvikt på bil + Totalvikt på släp: Max 4250 kg

Detta är egentligen inte att nytt körkort, utan du lägger till ett villkor på ditt gamla körkort. Det enda som krävs är en godkänd uppkörning. Du behöver inget körkortstillstånd, ingen teoriutbildning och inget teoriprov. Himla bra för de flesta… MEN… Vet du vad som krävs av dig vid en uppkörning? Kommer du ihåg alla lagar och regler? Minns du vad alla skyltar betyder? Om inte så är vi redo att hjälpa dig med både körning och teori.

BE: Totalvikt på bil + Totalvikt på släp: Max 7000 kg

Först och främst måste du ha ett körkortstillstånd. Har du inte redan detta så hjälper vi dig gärna med ansökan och syntest. Ansökan görs enklast via nätet: Körkortstillstånd.
För BE-körkort krävs ett teoriprov. Självklart kan vi hjälpa till med teoriutbildning, böcker och datatester. När teoriprovet är godkänt (gäller sedan i ett år) bokas du in på din praktiska utbildning, hur många lektioner du behöver beror helt på vilka förkunskaper du har, när vi är överens om att du är redo är det dags för uppkörning.

Teori för BE:

Materialet vi använder är utgivet av STR (SverigesTrafikskolorsRiksförbund):

Trafikens grunder: (Är en lärobok som elever för B- behörighet, BE- behörighet och A- Behörighet får). Trafikens grunder innehåller avsnitt såsom; Människan i trafiken- Trafiken och miljön- Att köra i mindre samhälle- Att köra på mindre landsväg- Att köra i stadstrafik- Att köra på landsväg och högfartsväg – Att köra i mörker och i halt väglag.

BE- boken: Är en lärobok som är avsedd endast för elever som ska ta BE- behörighet. BE bokens avsnitt är; Några körkortsregler- Fordonskännedom- Last och Säkerhetskontroll – Körning med släpvagn – Yrkesmässig körning med släpvagn. Sedan finns det frågor efter varje del att svara på för att fördjupa kunskaperna.

Priser:

Priser på vårt paket för Utökat B kort hittar ni här.

Transportstyrelsens och Trafikverkets avgifter tillkommer med 1030 kr
(Fotografering 80 kr, Förarprövare vid uppkörning 800 kr, Tillverkning av körkort 150 kr)

Koll in vårt paketpris för BE-kort här.

Transportstyrelsens och Trafikverkets avgifter tillkommer med 2205 kr
(Fotografering 80 kr, teoriprov 325 kr,
förarprövare vid uppkörning 1650 kr, tillverkning av körkort 150 kr)