Vi är bra på körkortsutbildning

Vi erbjuder högsta kvalitet på utbildning och service och självklart är vi med i STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Bilar

Vi har Audi A3 som övningbilar, lite fakta…

Fyrcylindrig turboladdad dieselmotor
Avancerad dieselteknik
Bränsleförbrukning 4,2 liter/100 km
Femväxlad manuell växellåda
112 g/km koldioxidutsläpp

Samtliga fordon som används för körkortsbehörighet B är utrustade med alkolås

För att se och boka tider – Besök gärna vår e-handel:

Automatväxlad Bil

Hos oss kan du också göra din utbildning för automatväxlad bil, vi har då Audi A4 som övningsbil.

Samtliga fordon som används för körkortsbehörighet B är utrustade med alkolås.

Teori för Bil

Vår teorikurs:
Kursen består av 4 teoriträffar:

Information: Mycket information om oss samt allt runt omkring
Regler: Trafikregler, vägmärken, vägmarkeringar m.m.
Människan o Olyckor: Hur vi fungerar och vad vi kan ställa till med
Miljö o Fordon: Vår miljöpåverkan och fordonskunskap
Nästa kurs: Vecka 13

Dessa träffar sker varannan vecka, vanligtvis tisdagar eller onsdagar, kl 16:15 – 17:40. Du kommer förberedd genom att ha läst olika sidorna i förväg, enligt ett läxschema som du får tillsammans med dina böcker. Känner du att du vill repetera enstaka, eller samtliga, teorilektioner är du självklart välkommen att gå igen. Du har fri tillgång på teorilektioner.
Med jämna mellanrum har vi Teori-Coachning. Dessa träffar har inget förbestämt innehåll, utan det är DU som bestämmer vad du vill ha för hjälp och förklaringar. Det kan vara när du sitter med datatesterna, eller med olika saker i boken. Vi kan vara i teorisalen och rita på tavlan, ute i garaget, sitta ner vid ett bord eller vid datorerna. Som sagt – vi hjälper dig med det som du vill prata om!

Materialet vi använder är utgivet av STR och det finns två olika böcker att välja på:

Körkortsboken

Körkortsboken är framför allt en lärobok för dig som ska ta ett B-körkort. Den innehåller den grundläggande ”körkortsteorin” samt den speciella fordonsteorin för personbil.

Körkortsboken består av ett stort antal uppslag där man på vänstersidan hittar bilder och korta, sammanfattande texter. Högersidan har text med mer ingående förklaringar och den är försedd med stödord i marginalen för att man lättare ska hitta i boken. Bildsidan ska hjälpa läsaren att komma ihåg innehållet på högersidan.

Boken har följande avsnitt: Introduktion – Stadskörning – Landsvägskörning – Bilen – Mörkerkörning – Halkkörning – Människan – Miljön – Kompletteringar – Om olyckan är framme – Utomlands med bilen samt Övrigt. Ett häfte innehållande vägmärken och vägmarkeringar, samt studiehäftet bifogas till Kökortsboken.

Lättlästa Körkortsboken

Lättlästa Körkortsboken är skriven med ett enkelt språk och med så lite text som möjligt utan att faktainnehållet urholkats för mycket. Boken kan naturligtvis användas av alla men den vänder sig framförallt till dig som av olika anledningar har språksvårigheter.
Texten har korta rader och radbrytningar som ska underlätta läsningen och levereras tillsammans med Teori- och Körhäfte samt vägmärke- och vägmarkeringshäfte.

Lättlästa Körkortsboken är även inläst i Daisy-format. Med varje bok levereras en cd-skiva med ljudet. På skivan finns även ett läsprogram vilket gör att man kan spela upp ljudet på en dator, en mp3-spelare eller med hjälp av en speciell så kallad Daisy-spelare.

Risk-ettan

Information om vår Riskutbildning del 1 för B-körkort

Vill du anmäla dig så är du välkommen in på kontoret, eller ringa 0340 – 10431.
Kommande kurser hittar du på: Kursstarter.
I samband med anmälan så gör du även din betalning, samt får ditt material som du förbereder dig i innan utbildningen.

Innehåll och mål:
Risk-Ettan ger dig kunskap om, och insikt i hur alkohol, droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas.

Transportstyrelsen, som är kontrollmyndighet, har i föreskriften bestämt att utbildningen skall vara minst 180 minuter. Detta innebär att sen ankomst eller om man måste ”gå några minuter tidigare” tyvärr medför att vi inte får skriva ut intyg om genomgången utbildning. För att bli godkänd på Risk-Ettan krävs också att du aktivt deltar i utbildningen, för dig med bristande språkkunskaper eller hörselskada kan det krävas att du har med dig en tolk.

  • Anmälan är bindande.
  • Vid sjukdom sker återbetalning mot uppvisande av sjukintyg. Vi återbetalar inte de 100 kronorna som materialet kostar.
  • Vi tar ej tillbaka utlämnat material.
  • Legitimation skall medföras, har du inga egna ID-handlingar kan målsman skriftligen intyga din identitet i samband med kurstillfället
  • Begränsat antal platser, först till kvarn…

Pris:
Se prislista: BIL

Hålltider:
Vi startar på utsatt tid och är förhoppningsvis färdiga ca 4 timmar senare…
Kom i god tid så vi hinner med legitimationskontroll innan kursen börjar.

Funderingar? Du når oss på 0340-104 31 eller info@varbergs-trafikskola.se

Varmt välkommen med din anmälan!

Körlektion

Alla vill bli färdiga med körkortet på så kort tid som möjligt! För att inte dra ut på tiden, bör du kombinera körning och teori samtidigt. En stor fördel är om du har någon att övningsköra med hemma och om din handledare ibland kan åka med på dina lektioner här hos oss. Då håller vi utbildningstakten på samma nivå både hemma och här, och du får ett snabbare och billigare körkort!

Måndag – fredag startar första lektionen 07:30
Måndag – torsdag startar sista lektionen 17:00
Fredag startar sista lektionen 12:25

Alla körlektioner för bil med manuell växel bokas och avbokas på nätet via elevcentralen.

I elevcentralen kan du enkelt planera och överblicka din utbildning. Här kan du, tillsammans med din privata handledare, följa din körutbildning hos oss. Allt du gör i bilen blir dokumenterat i ditt elektroniska utbildningskort. I en körlektion kan följande ingå:

  • Inledning: muntlig genomgång av vad som ska göras idag
  • Säkerhetskontroll: kortare kontroll av fodonsfunktioner
  • Övning: kan ske genom demonstrering (att lärare visar), instruering (att lärare talar om), självständig körning (att du självständigt tar beslut vid olika situationer i trafiken)
  • Avslutning: muntlig genomgång om vad som hänt under lektionen

Inför din bokning så får du också en påminnelse via sms. På så vis minimerar vi risken att du missar eller glömmer bort din tid – toppenbra!

Omkörningslektion

I slutet på din utbildning planerar vi in din omkörningslektion. Denna sker på dagtid (vanligtvis på fredagar) och man åker två bilar tillsammans.

Halkbanan

Vi åker till halkbanan i Halmstad. Innan du åker får du ett studiehäfte som du förbereder  dig i.

Länk för dig som vill veta mer om halkbanan: www.kristinehedsbanan.com

Mörkerkörning

Om du har uppkörning under perioden november – mars kräver Trafikverket att du har genomgått utbildning i mörkerkörning. Denna lektion kan genomföras
måndag – torsdag kl 16:45 och du bokar den i samråd med din lärare.

Prov

När du är färdig med din utbildning så är det dags för prov!
Du gör teoriprov och uppkörning förhoppningsvis på samma dag, men eftersom Trafikverket dras med långa väntetider så kan det mycket väl bli både en och två veckor mellan proven. Vi tar helt enkelt snabbast möjliga prov som finns tillgängligt.

Intensivutbildning

Information om intensivutbildning

Körkortstillstånd
Du måste ha ett körkortstillstånd för att kunna anmäla dig till en intensivkurs.

 

Förkunskaper
Du måste ha en privat handledare som är beredd att mängdträna väldigt mycket med dig.

För att en intensivkurs på två veckor ska fungera så behövs vissa förkunskaper. Sätt dig ner i lugn och ro tillsammans med din handledare och fundera på vad du faktiskt kan idag, och vad du kan hinna med att träna på inför din kurs. Här vi försökt att så tydligt som möjligt redogöra för vad du behöver kunna när du påbörjar din utbildning hos oss:

 

1. Du ska kunna krypköra och förstå hur kopplingen fungerar, detta tränar du bäst på en tom parkeringsplats. Krypkörning är att kunna ta sig framåt med hjälp av bara kopplingen– alltså INGEN gaspedal.

2. Du ska kunna växla upp 1-2-3:ans växel och likadant ska du kunna växla ner 3-2-1:an.
Du ska kunna avgöra med hjälp av hörsel och känsla när det är dags att växla. Lämpligt övningsområde är lugna bostadsområden.

3. Du bör ha provat på att stå stilla i en svag uppförsbacke med bara hjälp av koppling, och med koppling och gas lugnt kunna få bilen från stillastående till rullning.

4. Du bör ha provat på att backa rakt bakåt samt runt ett hörn i krypkörningshastighet.

5. Du bör ha provat på att parkera intill en annan bil.

6. Du bör kunna använda alla speglar, samt veta hur ”döda vinkeln” fungerar

7. Du bör ha lite trafikvana.

 

Punkt 1 – 2:  Utförlig information finns på sid 44-49 i Handledarboken.

Punkt 3 – 7:  Detta är tips på vad som är lämpligt att öva på innan din kurs.
Mer information finns på sid 50-53 i Handledarboken.

 

Tänk på att ju mer du kan när du börjar, desto enklare och fortare kommer din utbildning att gå.

Känner du att ovanstående stämmer så kan denna utbildning vara något för dig. Om du inte har dessa kunskaper rekommenderar vi inte en intensivutbildning.

 

Upplägg
Egentligen använder vi inte ordet intensivutbildning så mycket, visst det är precis så, du tar ditt körkort på ungefär 4 veckor men det är ett av våra vanliga körkortspaket ni köper och att vi bara väljer att lägga lektionerna mer intensivt. Vi har paket på allt från 10 körlektioner till 25 körlektioner (läs mer om dessa under Prislistor, B- Bil)

 

Teori

Du ska försöka hålla teorin och körningen parallellt under hela utbildningen det gör det både lättare och roligare. Elever hos oss har studiematerial och datatester att tillgå. Vill du gå på våra teorilektioner är du självklart välkommen på dessa.
Du som bor i Varberg kan självklart sitta hos oss på trafikskolan med din teori.

 

Körning

I din kursavgift ingår bl a 18 körlektioner. Ca 16 av dessa planerar vi in under vecka ett och två. De sista planerar vi till samma vecka som du har din uppkörning. Eftersom vi inte vet vad du kan, eller hur lätt du har för att lära när du kommer till oss, så planerar vi även in några reservtider. Om vi anser att du behöver dem så tillkommer dessa utöver ordinarie kursavgift med 730 kr per lektion. Om det istället visar sig att du inte behöver alla de 18 körlektioner som ingår så betalar vi självklart tillbaka mellanskillnaden efter godkänd uppkörning.

 

Innehåll

Teorilektioner X antal körlektioner á 35 minuter
Studiematerial Halkbana (Riskutbildning del 2)
Datatester (fri tillgång) Omkörningslektion 55 minuter
Sms-tjänst Utbildningskontroll 55 minuter
Risk-Ettan (Riskutbildning del 1) 240 minuter Uppvärmningslektion inför körprov 35 minuterBilhyra och försäkringar på körprov

Tillkommer

Transportstyrelsens och Trafikverkets avgifter tillkommer med 1505 kronor (körkortstillstånd, teoriprov, förarprövare vid uppkörning, fotografering, tillverkning av körkort).

 

Betalning

Det är upp till dig som elev, vi ser helst att ni betalar innan start av körning hos oss för att alltid ligga på ett positivt saldo men man kan betala efter varje lektion eller en viss summa då och då under er tid här hos oss. Skulle ni valt ett för stort körpaket så
Vi följer STR´s praxis om återbetalning till privatkund.

Funderingar

Har du funderingar angående informationen så ring oss gärna.

 

Bokning

Vill du försäkra dig om en plats så ring oss redan idag! Vi behöver oftast minst 4 veckors varsel.
Kursstarter sker varje vecka, året runt, i mån av plats.

 

Boende

Vi har tyvärr inget eget boende, utan vi hänvisar till Varbergs Turistbyrå, telefon. 0340 – 86800

 

Kontakt

Ring: 0340 – 10431
Mail: info@varbergs-trafikskola.se

 

Varmt välkommen till oss på Varbergs Trafikskola